Vistas de página en total

lunes, 3 de febrero de 2014

Espanya s XIX

El liberalisme polític.

En el pla polític hi ha una sèrie de característiques fonamentals que defineixen el liberalisme:

a) La defensa de les llibertats i drets individuals.
b) La igualtat de tots els ciutadans davant la llei.
c) La "sobirania popular". La sobirania deixa de residir en el Rei i és el poble que posseeix aquest poder, que l'exerceix per mitjà dels seus representants, a qui ha elegit per vot.
d) La separació de poders. Triomfa definitivament la teoria de Montesquieu de la divisió de poders: l'executiu rau en el Rei, que designa els seus ministres, amb els qui governa; el judicial está en les mans independents dels jutges; i el legislatiu recau en el Parlament, compost per les persones a qui el poble ha elegit amb el seu vot.
e) La Constitució. El règim polític dels pobles s'ordena en una Llei Fonamental: la Constitució, que defineix els poders i les seves relacions i recull els drets dels ciutadans. Està per damunt de tots i el Rei ha de jurar-la i obeir-la. És l'encarnació del principi de la sobirània popular.
f) La publicitat de la gestió política. La gestió política ha d'estar sotmesa a un règim de publicitat, perquè la gent la conegui i pugui optar políticament en un sentit o en altre. Aquesta publicitat resta assegurada per la llibertat de premsa i demés òrgans d'opinió.




No hay comentarios: