Vistas de página en total

martes, 13 de septiembre de 2011

Nuclear

La única diferencia entre las centrales de energía nuclear y las convencionales es la manera en la que generan el vapor para activar las turbinas con el objetivo de producir electricidad






Agència d'energia de BCN


Energia primària i energia final ( Font: Gencat).

Quan encenem un llum a casa, quan ens dutxem amb aigua calenta o quan posem benzina al cotxe estem fent un consum d’energia final. Les formes d’energia més habituals que utilitzem en aquestes accions són l’electricitat, la gasolina, el gasoil, el gas natural o el butà. La majoria d’aquestes fonts d’energia provenen d’una transformació a partir d’una altra font energètica (energia primària ). Així, l’electricitat pot venir de l’energia hidràulica, de l’energia nuclear, del carbó, del gas natural, de la llenya, etc. i la gasolina, el gasoil i el butà s’obtenen del refinatge del petroli.
En el procés de transformació d’energia primària a energia final hi ha pèrdues causades pel mateix procés o pel transport, i consums d’energia associats al procés de transformació que fan que, en realitat, l’energia necessària perquè s’encengui una bombeta a casa nostra sigui més alta que la que és consumida per la bombeta. Així l’energia consumida per la bombeta és el que s’anomena consum final d’energia, mentre que l’energia que ha calgut utilitzar en les diverses centrals elèctriques que han generat aquesta electricitat és el que s’anomena consum d’energia primària.
El concepte d’energia primària és útil per avaluar les necessitats energètiques d’un país o regió, ja que representa la suma de l’energia necessària per produir tota l’energia consumida al territori de què es tracti. L’anàlisi del consum d’energia final i la seva evolució seran molt útils, en canvi, per analitzar el comportament de les indústries, de les llars, els comerços o els mitjans de transport pel que fa a la utilització de l’energia.
Per últim, cal assenyalar que no tota l’energia final que es consumeix és energia útil per a les nostres finalitats. Seguint amb el mateix exemple d’abans, l’energia útil seria la llum que desitgem obtenir quan encenem una bombeta, deixant de banda l’energia en forma de calor que desprèn la bombeta quan és encesa. De la mateixa manera, quan escalfem alguna cosa a la cuina, de l’energia final que es consumeix i que desprenen els fogons, només una part s’empra per coure els aliments (energia útil), la resta es perd tot escalfant l’aire del voltant, l’olla, etc. i no és, per tant, energia útil.

No hay comentarios: